HoReCa, czyli branże: hotelarska i restauracyjna, niezwykle dotkliwie odczuła skutki pandemii COVID-19. Jak pokazują statystyki, w 2020 r. zlikwidowano niemal 5,3 tys. miejsc pracy, a ponieważ wielu zwolnionych pracowników nie zamierzało już powracać do pracy w gastronomii, jedyną opcją na kontynuowanie przez nich zatrudnienia była zmiana branży.
Obecnie odczuwamy tego skutek, a mianowicie rosnące zapotrzebowanie na osoby zainteresowane pracą w hotelarstwie czy gastronomii, zwłaszcza te z posiadanym już doświadczeniem. Zbliża się także sezon wakacyjny, a więc branża będzie mieć do czynienia ze wzmożonym ruchem turystycznym. To z pewnością będzie się wiązało ze zwiększonymi potrzebami kadrowymi. Dla studentów czy innych osób zainteresowanych pracą dorywczą to doskonała okazja na znalezienie pracy. A oferowane stanowiska i warunki często wiążą się z opcją zatrudnienia na stałe.
HoReCa – sezon urlopowy czas zacząć
Wraz z gwałtownym wybuchem walk w Ukrainie, wakacyjne nastroje Polaków zostały odsunięte na daleki plan. Po 24 lutego bieżącego roku z reguły nie myślano o wakacjach, a tym bardziej o urlopie nad Wisłą. Obecnie, jak pokazują sondaże, zainteresowanie wakacjami w naszym kraju wróciło do poziomu sprzed pandemii, co może oznaczać spory ruch w sektorze HoReCa.
Problem w tym, że brakuje pracowników praktycznie w każdym obszarze – począwszy od menedżerów, po osoby na najniższych stanowiskach. Wiele osób, które zostały zwolnione albo musiały zakończyć lub zawiesić działalność w momencie największego nasilenia pandemii, nie powróciło do branży i prawdopodobnie – w obawie przed kolejnymi kryzysami – już tego nie zrobi.
Dane z Raportu Płacowego Hays Poland potwierdzają, że w hotelarstwie i gastronomii obecnie prowadzone są rekrutacje na szeroką skalę. Okazuje się, że aż 98% firm z sektora HoReCa zamierza powiększyć swoje zespoły. Nikt nie spodziewa się, że w trakcie sezonu powrócą mocne obostrzenia sanitarne, dlatego pracy w hotelach i gastronomii będzie naprawdę sporo. Jednocześnie niemal 86% przedsiębiorców spodziewa się trudności w znalezieniu nowych pracowników.
Wyniki Raportu Płacowego Hays Poland pokazują, że aż 98% firm z sektora HoReCa zamierza powiększyć swoje zespoły. Jednocześnie niemal 86% przedsiębiorców spodziewa się trudności w znalezieniu nowych pracowników.
Jak wynika z danych OLX, w branżach gastronomicznej oraz hotelarskiej sezon zaczął się znacznie wcześniej. Już w marcu i kwietniu tego roku znacząco wzrosła liczba publikowanych ofert pracy. W gastronomii w serwisie pojawiło się dwuipółkrotnie więcej ogłoszeń w porównaniu z analogicznym miesiącem ubiegłego roku. Z kolei w kwietniu liczba ofert pracy była o wyższa o prawie połowę. Podobnie sytuacja wyglądała w hotelarstwie. W marcu tego roku liczba ogłoszeń była wyższa ponad dwukrotnie w porównaniu z marcem 2021 r., a w kwietniu tego roku był to wzrost na poziomie 63%.
Oferty pracy w hotelarstwie
Zatrudnienie można znaleźć w hotelach i pensjonatach na stanowiskach recepcjonistek/recepcjonistów, kucharek/kucharzy oraz pracowników serwisów sprzątających. Jest to z pewnością dobra informacja dla osób szukających pracy. Warto odnotować, że hotelarze znający realia rynku pracy, którzy zdecydowali się pomóc uciekającym przed wojną, oferując im swoją bazę noclegową, przy okazji proponują tym osobom również zatrudnienie (źródło: PULS HR).
Przeczytaj także: W których branżach najłatwiej o pracę dla ukraińskich kobiet?
Znajomość języka polskiego nie powinna stanowić w tym przypadku bariery. Zresztą, wielu rodzimych pracodawców oferuje naukę polskiego swoim pracownikom.
Pod koniec kwietnia w serwisie OLX znajdowało się ponad 1500 ogłoszeń dotyczących zatrudnienia w obsłudze hotelowej oraz blisko 100 ofert z zakresu zarządzania hotelem.
Nie zawsze jest to tylko praca dorywcza na sezon wakacyjny, ponieważ pracowników brakuje cały rok i o ile osób do prac fizycznych będzie przybywać, to wykwalifikowanych specjalistów, którzy mogliby pracować na stanowiskach związanych z zarządzaniem obiektami, marketingiem czy sprzedażą nie będzie tak łatwo znaleźć.
Oferty pracy w gastronomii
Do pracy w gastronomii poszukiwanych jest jeszcze więcej pracowników. Tutaj brakuje zwłaszcza kucharzy, kelnerów, barmanów, baristów, recepcjonistów, a także osób wykwalifikowanych w obszarze zarządzania. Skutkuje to rywalizacją o pracownika, w której niejednokrotnie kartą przetargową staje się wysokość pensji. W serwisie OLX z końcem kwietnia opublikowanych było blisko 15 tys. ofert pracy w gastronomii.
Z powodu braku personelu w sektorze HoReCa znacząco wzrosły wynagrodzenia. Stawki godzinowe pracowników kuchni oraz obsługi gości podskoczyły nawet o 20–40%.
Stawki wynagrodzeń w przypadku pełnego etatu wyglądają następująco (przybliżone kwoty brutto):
- dyrektor hotelu – 9000 zł,
- szef kuchni – 8000 zł,
- kierownik recepcji – 7000 zł,
- kucharz – 4000 zł.
Więcej informacji na temat wynagrodzeń znajdziesz w artykule: Gdzie można zarobić najlepiej? Przegląd wynagrodzeń. A aktualne stawki na poszczególnych stanowiskach możesz sprawdzić w porównywarce wynagrodzeń OLX.
Wyzwanie, które dotyka branżę HoReCa, a więc ogromne zapotrzebowanie na pracowników, sprzyja otwartości na zatrudnianie osób z mniejszym doświadczeniem.
Wielu rodzimych specjalistów, mających kuchenny fach w ręku, nie chce wracać. Praca w gastronomii w ich opinii to nadal duże ryzyko. Tak więc już teraz można zauważyć znaczący wzrost zatrudnienia obywateli Ukrainy w restauracjach oraz różnych punktach gastronomicznych na stanowiskach kelnerskich oraz jako pracowników kuchni.