Ziołowe kaszotto z brokułami i pesto paprykowym
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (na 2 porcje):
- Kasza gryczana palona 100 g (1 woreczek)
- Rukola – 1 duża garść
- Natka pietruszki – 1 duża garść
- Orzeszki piniowe – 50 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Parmezan 50 g do starcia + kawałek do pokrojenia na plastry
- Oliwa 4–5 łyżek
- Miód – płaska łyżeczka
- Imbir – mały kawałek
Marynowany brokuł:
- Brokuł – 1 szt.
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Olej sezamowy – kilka kropel
- Oliwa – 2 łyżki
Dodatki do wersji hot:
- Sos worcestershire – 2 łyżki
- Chilli siekane – odrobina
Salsa paprykowa:
- 1 papryka upieczona i obrana ze skórki lub 2 sztuki papryki grillowanej ze słoika
- Cytryna – 1 szt.
- Orzeszki piniowe – garstka
- Oliwa – 4 łyżki
- Sól, pieprz czarny mielony


Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dobrze odsącz i wysyp na talerz do odparowania. Ostudź.
2. Upraż na suchej patelni orzeszki piniowe i podziel je na dwie równe części. Ostudź je i delikatnie rozgniataj nożem na płasko. Posiekaj drobno rukolę i czosnek. Zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach. Pamiętaj, żeby zostawić kilka płatków do dekoracji.
3. Wymieszaj przygotowane składniki na desce (wykorzystaj tylko połowę orzeszków!), dodając do nich oliwę i miód oraz odrobinę soku z cytryny.
4. Dopraw pieprzem i bardzo delikatnie solą – Karol Okrasa przypomina, że ser jest słony jak piorun! Posiekaj imbir bardzo drobno, dodaj ½ łyżeczki do całości i dokładnie wymieszaj.
5. Brokuł podziel na małe różyczki i sparz we wrzątku z solą, a potem natychmiast włóż go do wody z lodem, by zachował kolor i chrupkość. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty w wersji light lub hot i dokładnie umieść w nich zimnego brokuła.
6. Pokrój paprykę w drobną kostkę i dodaj do nich pozostałe orzeszki, także drobno pokruszone. Wymieszaj z sokiem z połowy cytryny i startą skórką z 1/3 tego owocu. Dodaj łyżeczkę miodu, szczyptę soli, sporo pieprzu i oliwę. Zamieszaj… i gotowe!
Zabierz kaszotto ze sobą do pracy… lub zjedz ze smakiem już teraz!