Ziołowe kaszotto z brokułami i pesto paprykowym

25.09.23
clock 5 min.
Łukasz Borowicz Łukasz Borowicz
Ziołowe kaszotto z brokułami i pesto paprykowym

Kiedy za oknem robi się coraz chłodniej, na lunch do pracy warto przygotować coś rozgrzewającego. Ziołowe kaszotto z brokułami i pesto paprykowym idealnie nada się do lunchboxa! Przygotujesz je zaledwie w 30 minut, a po podgrzaniu będzie równie smaczne co świeżo po przyrządzeniu. Lubisz bardziej pikantne dania? Skorzystaj z opcjonalnych dodatków i przygotuj kaszotto na ostro!

Obejrzyj wideo i zobacz, jak wyglądało przygotowanie kaszotta w wykonaniu autora przepisu – Karola Okrasy:

Ziołowe kaszotto z brokułami i pesto paprykowym

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (na 2 porcje):

  • Kasza gryczana palona 100 g (1 woreczek)
  • Rukola – 1 duża garść
  • Natka pietruszki – 1 duża garść
  • Orzeszki piniowe – 50 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Parmezan 50 g do starcia + kawałek do pokrojenia na plastry
  • Oliwa 4–5 łyżek
  • Miód – płaska łyżeczka
  • Imbir – mały kawałek

Marynowany brokuł:

  • Brokuł – 1 szt.
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Olej sezamowy – kilka kropel
  • Oliwa – 2 łyżki

Dodatki do wersji hot:

  • Sos worcestershire – 2 łyżki
  • Chilli siekane – odrobina

Salsa paprykowa:

  • 1 papryka upieczona i obrana ze skórki lub 2 sztuki papryki grillowanej ze słoika
  • Cytryna – 1 szt.
  • Orzeszki piniowe – garstka
  • Oliwa – 4 łyżki
  • Sól, pieprz czarny mielony
Ziołowe kaszotto z brokułami i pesto paprykowym - składniki

Przygotowanie:

1. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dobrze odsącz i wysyp na talerz do odparowania. Ostudź.

2. Upraż na suchej patelni orzeszki piniowe i podziel je na dwie równe części. Ostudź je i delikatnie rozgniataj nożem na płasko. Posiekaj drobno rukolę i czosnek. Zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach. Pamiętaj, żeby zostawić kilka płatków do dekoracji.

3. Wymieszaj przygotowane składniki na desce (wykorzystaj tylko połowę orzeszków!), dodając do nich oliwę i miód oraz odrobinę soku z cytryny.

4. Dopraw pieprzem i bardzo delikatnie solą – Karol Okrasa przypomina, że ser jest słony jak piorun! Posiekaj imbir bardzo drobno, dodaj ½ łyżeczki do całości i dokładnie wymieszaj.

5. Brokuł podziel na małe różyczki i sparz we wrzątku z solą, a potem natychmiast włóż go do wody z lodem, by zachował kolor i chrupkość. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty w wersji light lub hot i dokładnie umieść w nich zimnego brokuła.

6. Pokrój paprykę w drobną kostkę i dodaj do nich pozostałe orzeszki, także drobno pokruszone. Wymieszaj z sokiem z połowy cytryny i startą skórką z 1/3 tego owocu. Dodaj łyżeczkę miodu, szczyptę soli, sporo pieprzu i oliwę. Zamieszaj… i gotowe!

Zabierz kaszotto ze sobą do pracy… lub zjedz ze smakiem już teraz!