Składniki (na 2 porcje)
- Łosoś – 2 steki po ok 160 g
- Cytryna – 1 sztuka
- Pieprz czarny – 1 łyżka
- Ciecierzyca ugotowana w słoiku – 200 g
- Miód – 1 łyżka
- Musztarda francuska – 1 łyżeczka
- Kolendra – 1 pęczek
- Orzeszki ziemne – 3–4 łyżki
- Cykoria – 4 sztuki
- Gruszka – 1 sztuka
- Pieprz czerwony – 1 łyżka
- Sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie
Pieprz czarny utłucz w moździerzu (lub innym domowym sposobem, niech brak moździerza Cię nie powstrzyma!) i dopraw nim steki z łososia, wcześniej pozbawione skóry. Na razie nie używaj soli.
Przesmaż łososia wolno na patelni na odrobinie oleju – po 2 minuty z każdej strony. Zdejmij na deskę i odstaw na 10 minut, żeby odpoczął.
Wodę z ciecierzycy wymieszaj z miodem, musztardą, sokiem z połowy cytryny i dolej 4–5 łyżek oliwy. Dokładnie ubij wszystko trzepaczką, aż całość zrobi się puszysta. Wtedy dodaj ciecierzycę, dopraw solą i pieprzem.
Posiekaj kolendrę i orzeszki ziemne, dodaj oba składniki do sosu i dokładnie wymieszaj.
Cykorię pokrój na duże kawałki i delikatnie skrop ją sokiem z cytryny. Z gruszki usuń gniazda nasienne, a potem pokrój owoc na cienkie plastry.
Łososia połam na mniejsze kawałki i wszystkie przygotowane składniki układaj na sosie. Udekoruj kruszonym pieprzem i listkami kolendry. Jeśli planujesz zjeść dopiero w pracy, sos, łososia, pokrojoną gruszkę i cykorię zabierz osobno. Wymieszaj wszystko tuż przed zjedzeniem, by w pełni cieszyć się smakowitym daniem!