Soczysty łosoś z cykorią i sosem orzechowym

04.01.24
clock 5 min.
Łukasz Borowicz Łukasz Borowicz
Soczysty łosoś z cykorią i sosem orzechowym
Znowu łapiesz się na tym, że brakuje Ci pomysłu na danie do lunchboxa lub na domowy lunch? Karol Okrasa po raz kolejny przychodzi z pomocą! Soczysty łosoś z cykorią i sosem orzechowym to danie smakowite i niebanalne – zanim zjesz je ze smakiem, na przygotowanie potrzebujesz zaledwie 20 minut.
W tym artykule:
  1. Składniki (na 2 porcje)
  2. Przygotowanie
https://youtu.be/iz6HcflqlE4

Składniki (na 2 porcje)

Przygotowanie

Pieprz czarny utłucz w moździerzu (lub innym domowym sposobem, niech brak moździerza Cię nie powstrzyma!) i dopraw nim steki z łososia, wcześniej pozbawione skóry. Na razie nie używaj soli.

Przesmaż łososia wolno na patelni na odrobinie oleju – po 2 minuty z każdej strony. Zdejmij na deskę i odstaw na 10 minut, żeby odpoczął.

Wodę z ciecierzycy wymieszaj z miodem, musztardą, sokiem z połowy cytryny i dolej 4–5 łyżek oliwy. Dokładnie ubij wszystko trzepaczką, aż całość zrobi się puszysta. Wtedy dodaj ciecierzycę, dopraw solą i pieprzem.

Posiekaj kolendrę i orzeszki ziemne, dodaj oba składniki do sosu i dokładnie wymieszaj.

Cykorię pokrój na duże kawałki i delikatnie skrop ją sokiem z cytryny. Z gruszki usuń gniazda nasienne, a potem pokrój owoc na cienkie plastry.

Łososia połam na mniejsze kawałki i wszystkie przygotowane składniki układaj na sosie. Udekoruj kruszonym pieprzem i listkami kolendry. Jeśli planujesz zjeść dopiero w pracy, sos, łososia, pokrojoną gruszkę i cykorię zabierz osobno. Wymieszaj wszystko tuż przed zjedzeniem, by w pełni cieszyć się smakowitym daniem!