Sałatka Cezar

05.04.24
clock min.
Łukasz Borowicz Łukasz Borowicz

Czy przygotowanie sałatki Cezar jest trudne? Okazuje się, że wcale nie! Ze wskazówkami i przepisem Karola Okrasy przygotowanie porcji dla dwóch osób zajmie ok. 25 minut. Co więcej, to wdzięczne danie z powodzeniem możesz zabrać ze sobą do pracy i ze smakiem zjeść na lunch. Przekonaj się, jak ze zwyczajnych składników możesz skomponować sałatkę, która zaskoczy Cię pełnią smaku.

W tym artykule:
  1. Składniki
  2. Przygotowanie

Składniki

– Polędwica wołowa – 200 g
– Tymianek – 3–4 gałązki
– Czosnek – 2 ząbki
– Olej sezamowy – kilka kropel
– Sos sojowy – 2 łyżki
– Pomidorki koktajlowe – 200 g
– Ocet balsamiczny gęsty dojrzały – 2 łyżki (przy rzadszym sosie trzeba dodać 1 łyżkę miodu)
– Bazylia – kilka gałązek
– Ciecierzyca – 150 g
– Sól, pieprz, oliwa

Składniki na sos:
– Woda z ciecierzycy – 100 ml
– Sardela lub anchois – 1 sztuka
– Czosnek – 1 ząbek
– Cytryna – 1 sztuka
– Musztarda Dijon – 1 łyżeczka
– Bazylia – kilka listków

Przygotowanie

Pokrój polędwicę na mniejsze kawałki, ale nie za drobno, bo to dobre i delikatne mięso.

Przygotuj marynatę z sosu sojowego, oleju sezamowego, oliwy i kilku listków tymianku. Zamarynuj mięso w sosie i odstaw na 10–15 minut, po czym podsmaż ją przez ok. 1-2 minut.

Sałatę rzymską porwij na duże kawałki. Jeśli zabierasz lunch do pracy, przekrój ją tylko na pół – zachowa swoją chrupkość znacznie dłużej.

Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki. Zamarynuj je w occie balsamicznym, oliwie, pieprzu i porwanych listkach bazylii.

Wszystkie składniki sosu zmiksuj na gładką masę. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Odcedź ciecierzycę. Przesmaż ją na patelni na złoto z tymiankiem i plastrami czosnku.

Ułóż składniki na talerzu i zajadaj ze smakiem! Jeśli zabierasz danie do pracy, zabierz składniki osobno i połącz dopiero przed jedzeniem. Smacznego!

Zobacz też inne przepisy Karola Okrasy >>>