Składniki
– Polędwica wołowa – 200 g
– Tymianek – 3–4 gałązki
– Czosnek – 2 ząbki
– Olej sezamowy – kilka kropel
– Sos sojowy – 2 łyżki
– Pomidorki koktajlowe – 200 g
– Ocet balsamiczny gęsty dojrzały – 2 łyżki (przy rzadszym sosie trzeba dodać 1 łyżkę miodu)
– Bazylia – kilka gałązek
– Ciecierzyca – 150 g
– Sól, pieprz, oliwa
Składniki na sos:
– Woda z ciecierzycy – 100 ml
– Sardela lub anchois – 1 sztuka
– Czosnek – 1 ząbek
– Cytryna – 1 sztuka
– Musztarda Dijon – 1 łyżeczka
– Bazylia – kilka listków
Przygotowanie
Pokrój polędwicę na mniejsze kawałki, ale nie za drobno, bo to dobre i delikatne mięso.
Przygotuj marynatę z sosu sojowego, oleju sezamowego, oliwy i kilku listków tymianku. Zamarynuj mięso w sosie i odstaw na 10–15 minut, po czym podsmaż ją przez ok. 1-2 minut.
Sałatę rzymską porwij na duże kawałki. Jeśli zabierasz lunch do pracy, przekrój ją tylko na pół – zachowa swoją chrupkość znacznie dłużej.
Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki. Zamarynuj je w occie balsamicznym, oliwie, pieprzu i porwanych listkach bazylii.
Wszystkie składniki sosu zmiksuj na gładką masę. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Odcedź ciecierzycę. Przesmaż ją na patelni na złoto z tymiankiem i plastrami czosnku.
Ułóż składniki na talerzu i zajadaj ze smakiem! Jeśli zabierasz danie do pracy, zabierz składniki osobno i połącz dopiero przed jedzeniem. Smacznego!