Ziołowa Picatta z salsą kaparową

04.03.24
clock 5 min.
Łukasz Borowicz Łukasz Borowicz

Poszukując pomysłu na lunch, często buszujesz we własnej lodówce czy zamrażarce… Znajdujesz pierś z kurczaka – i co? Przychodzą Ci do głowy tylko tradycyjne przepisy, na które niekoniecznie masz ochotę? Spokojnie, z pomocą nadchodzi Karol Okrasa i jego ziołowa Picatta z salsą kaparową. Sprawdź przepis, który sprawdzi się na lekką przekąskę dla dwóch osób lub dla jednej bez śniadania. Przygotowanie zajmie zaledwie 25 minut!

W tym artykule:
  1. Składniki
  2. Przygotowanie

Składniki

  • Pierś z kurczaka – 1 sztuka
  • Jaja – 2 sztuki
  • Ser grana padano – 50 g 
  • Siekana pietruszka – 2 łyżki
  • Siekane pistacje – 1 łyżka
  • Mąka pszenna – 3 łyżki

Seler smażony na miodzie z cytryną:

  • Seler korzeń – ½ sztuki
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Pistacje siekane – 2 łyżki
  • Cytryna – ½ sztuki 
  • Tymianek – 3 gałązki

Salsa:

  • Czosnek – 1 sztuka
  • Chili – 1 sztuka
  • Natka pietruszki – pączek
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Kapary – 1 łyżeczka
  • Cytryna – ½ sztuki
  • Oliwa – 50 ml

Przygotowanie

Pokrój piersi z kurczaka pod skosem, w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Przygotuj pastę z jajek, startego na drobnych oczkach sera grana padano i natki pietruszki. 

Panieruj plastry kurczaka w mące i jajecznej miksturze. Następnie usmaż je powoli z obu stron na minimalnej ilości oleju.

Seler pokrój w kostkę 1×1 cm. Na patelnię dodaj miód, wrzuć seler i smaż na wolnym ogniu przez ok. 30 sekund. Następnie podlej odrobiną wody, by seler delikatnie zmiękł.

Do selera dodaj skórkę z cytryny, sok oraz gałązki tymianku. Po odparowaniu dopraw całość solą i pieprzem.

Przygotuj pyszną salsę: posiekaj czosnek, chili i natkę pietruszki. Czerwoną cebulę posiekaj i marynuj w soku z cytryny. Dodaj mini kapary, dolej oliwy i dopraw całość solą i pieprzem.

Zjedz ze smakiem od razu lub zabierz ze sobą na pyszny lunch do pracy!