Składniki
- Pierś z kurczaka – 1 sztuka
- Jaja – 2 sztuki
- Ser grana padano – 50 g
- Siekana pietruszka – 2 łyżki
- Siekane pistacje – 1 łyżka
- Mąka pszenna – 3 łyżki
Seler smażony na miodzie z cytryną:
- Seler korzeń – ½ sztuki
- Miód – 1 łyżeczka
- Pistacje siekane – 2 łyżki
- Cytryna – ½ sztuki
- Tymianek – 3 gałązki
Salsa:
- Czosnek – 1 sztuka
- Chili – 1 sztuka
- Natka pietruszki – pączek
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Kapary – 1 łyżeczka
- Cytryna – ½ sztuki
- Oliwa – 50 ml
Przygotowanie
Pokrój piersi z kurczaka pod skosem, w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Przygotuj pastę z jajek, startego na drobnych oczkach sera grana padano i natki pietruszki.
Panieruj plastry kurczaka w mące i jajecznej miksturze. Następnie usmaż je powoli z obu stron na minimalnej ilości oleju.
Seler pokrój w kostkę 1×1 cm. Na patelnię dodaj miód, wrzuć seler i smaż na wolnym ogniu przez ok. 30 sekund. Następnie podlej odrobiną wody, by seler delikatnie zmiękł.
Do selera dodaj skórkę z cytryny, sok oraz gałązki tymianku. Po odparowaniu dopraw całość solą i pieprzem.
Przygotuj pyszną salsę: posiekaj czosnek, chili i natkę pietruszki. Czerwoną cebulę posiekaj i marynuj w soku z cytryny. Dodaj mini kapary, dolej oliwy i dopraw całość solą i pieprzem.
Zjedz ze smakiem od razu lub zabierz ze sobą na pyszny lunch do pracy!