Szparagi w cieście francuskim z orzechowym mascarpone

04.06.24
clock 5 min.
Łukasz Borowicz Łukasz Borowicz
Szparagi w cieście francuskim z orzechowym mascarpone
Szparagi i truskawki mają jedną wspólną cechę – kiedy pojawiają się wiosną w sklepach i na straganach, wywołują prawdziwą rewolucję na talerzu! Spragnieni ich smaku, poszukujemy pomysłów i inspiracji na to, jak je podać. Szparagi w cieście francuskim z orzechowym mascarpone to doskonały pomysł na lunch. Idealnie smakują podawane z salsą truskawkową, ale uwaga – borówki, jagody czy wiśnie także się tu sprawdzą!
W tym artykule:
https://www.youtube.com/shorts/0vVlsqYcbf8

Przygotowanie:

1. Obierz szparagi obieraczką i przytnij na długość ok. 15 cm. Sparz przez 2 minuty we wrzątku z solą, a następnie natychmiast przełóż do miski z lodem, by je zahartować.

2. Posiekaj czosnek, dodaj porwane drobne listki tymianku, dopraw solą i wymieszaj. Włóż szparagi do marynaty i odstaw na 5 minut.

3. Podpraż orzechy na suchej patelni, ostudź i posiekaj. Połącz z mascarpone, posiekanym drobno chili i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

4. Ciasto francuskie pokrój na 6 kwadratów, a każdy kawałek posmaruj roztrzepanym jajem. Połóż na nim łyżeczkę mascarpone, a następnie 3–4 szparagi po przekątnej. Sklej ze sobą dwa przeciwległe rogi i jeszcze raz posmaruj całość jajem. Piecz w 210 stopniach przez ok. 10 minut.

5. Przygotuj salsę: pokrój truskawki w grube kawałki, dodaj posiekany pieprz i szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Dopraw sokiem i otartą skórką z limonki. Dodaj do smaku odrobinę miodu. Pamiętaj, że zamiast truskawek możesz użyć też borówek, wiśni lub jagód.

6. Podawaj szparagi z orzechowym mascarpone i owocową salsą. Smacznego!