Soczysty łosoś z cykorią i sosem orzechowym

Składniki (na 2 porcje)

Przygotowanie

Pieprz czarny utłucz w moździerzu (lub innym domowym sposobem, niech brak moździerza Cię nie powstrzyma!) i dopraw nim steki z łososia, wcześniej pozbawione skóry. Na razie nie używaj soli.

Przesmaż łososia wolno na patelni na odrobinie oleju – po 2 minuty z każdej strony. Zdejmij na deskę i odstaw na 10 minut, żeby odpoczął.

Wodę z ciecierzycy wymieszaj z miodem, musztardą, sokiem z połowy cytryny i dolej 4–5 łyżek oliwy. Dokładnie ubij wszystko trzepaczką, aż całość zrobi się puszysta. Wtedy dodaj ciecierzycę, dopraw solą i pieprzem.

Posiekaj kolendrę i orzeszki ziemne, dodaj oba składniki do sosu i dokładnie wymieszaj.

Cykorię pokrój na duże kawałki i delikatnie skrop ją sokiem z cytryny. Z gruszki usuń gniazda nasienne, a potem pokrój owoc na cienkie plastry.

Łososia połam na mniejsze kawałki i wszystkie przygotowane składniki układaj na sosie. Udekoruj kruszonym pieprzem i listkami kolendry. Jeśli planujesz zjeść dopiero w pracy, sos, łososia, pokrojoną gruszkę i cykorię zabierz osobno. Wymieszaj wszystko tuż przed zjedzeniem, by w pełni cieszyć się smakowitym daniem!