Sałatka z dyni piżmowej z sosem miso
Przeczytaj opis i dowiedz się, jak przygotować sałatkę z dyni piżmowej z sosem miso. Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki (na 2 porcje):
- ½ dyni piżmowej
- Tymianek świeży – 6 gałązek
- Czosnek – 2 ząbki
- Chilli – ¼ strąka
- Limonka – 1 szt.
- Tofu – 1 kostka/180 g
- Sól, pieprz, olej rzepakowy (do smażenia)
- Kolendra świeża (do dekoracji)
Dressing miso:
- Pasta miso – 1 łyżka
- Olej z prażonego sezamu – ½ łyżeczki
- Oliwa – 5 łyżek
- Miód – 2 łyżeczki
- Limonka – 1 szt.
- Ocet winny – 1 łyżka


Przygotowanie:
- Z dyni odkrój 5–6 plastrów o grubości ok 3 mm, a resztę dyni pokrój w kostkę ok. 1,5 cm na 1,5 cm.


- Posiekaj czosnek i chilli, a tymianek porwij na małe kawałki.
- Przygotuj sos, mieszając dokładnie w słoiku wszystkie składniki: pastę miso, olej sezamowy, oliwę, miód, sok z limonki i ocet winny.
- Obsmaż dynię na oleju partiami, osobno plastry i kostkę, obracając je kilka razy i przyprawiając czosnkiem, tymiankiem i chilli. Kawałki dyni powinny być al dente.
- Na koniec zetrzyj do podsmażonej dyni połowę limonki i wyciśnięty z niej sok. Dodaj sól i pieprz. Dopraw dynię przygotowanym wcześniej sosem.
- Tofu pokrój na plastry o szerokości ok. 1 cm. Obsmaż na oleju na złoty kolor, a następnie ułóż na dyni. Smacznego!
Wypróbuj nowy przepis i przekonaj się, że jesień może smakować znakomicie!
Lubisz piekielnie dobre lunchboxy? Zaglądaj na Zawodowo OLX i sprawdzaj kolejne przepisy od Karola Okrasy!