Sałatka z makaronu soba z marynowanym ogórkiem

05.02.24
clock 4 min.
Łukasz Borowicz Łukasz Borowicz

Pyszny, prosty i sycący – właśnie taki powinien być idealny lunch dla osoby, która lubi dobrze zjeść, ale niekoniecznie chce spędzać długie godziny w kuchni. Sałatka z makaronu soba idealnie nada się do lunchboxa, ale także na lekki posiłek w domu. Odkryj połączenie smaków, jakiego jeszcze nie znałeś! Przygotowanie tego dania zajmie zaledwie 30 minut.

W tym artykule:
  1. Składniki
  2. Przygotowanie

Składniki

Danie:

  • Makaron soba – 100 g
  • Ogórek świeży – 1 sztuka
  • Kapusta czerwona – ¼ sztuki
  • Miód – 1 łyżka
  • Oliwa lub olej rzepakowy – 3 łyżki
  • Kolendra – kilka listków
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Jaja – 2 sztuki
  • Awokado Hass – 1 sztuka

Marynata do ogórka:

  • Sos rybny – 2 łyżki
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Chili świeże posiekane – 1 łyżeczka
  • Cukier – 2 łyżki
  • Ocet ryżowy – 2 łyżki
  • Olej sezamowy – ½ łyżeczki

Przygotowanie

  • Ugotuj makaron soba we wrzątku BEZ SOLI i zahartuj zimną wodą, aż będzie zimny.

  • Ogórka pokrój w cienkie słupki. Wytnij gniazda nasienne i odłóż na bok, ale nie wyrzucaj! Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą wszystkie składniki i pozostaw w niej ogórka na kilka minut.

  • Pokrój czerwoną kapustę. Możesz to zrobić nożem lub pomóc sobie obieraczką do warzyw. Pokrój w piórka także czerwoną cebulę.

  • Przygotuj sos do sałatki: wycięte gniazda nasienne wymieszaj z marynatą z ogórka, musztardą, miodem i oliwą.

  • Ugotuj jajka – najlepiej tak, by żółtko było płynne. Obierz awokado i pokrój w plastry.

  • Wymieszaj makaron z warzywami i polej sosem, posyp kolendrą i cebulą. Następnie udekoruj całość awokado i połówkami jajka.

  • Smacznego!