Składniki
Danie:
- Makaron soba – 100 g
- Ogórek świeży – 1 sztuka
- Kapusta czerwona – ¼ sztuki
- Miód – 1 łyżka
- Oliwa lub olej rzepakowy – 3 łyżki
- Kolendra – kilka listków
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Jaja – 2 sztuki
- Awokado Hass – 1 sztuka
Marynata do ogórka:
- Sos rybny – 2 łyżki
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Chili świeże posiekane – 1 łyżeczka
- Cukier – 2 łyżki
- Ocet ryżowy – 2 łyżki
- Olej sezamowy – ½ łyżeczki
Przygotowanie
- Ugotuj makaron soba we wrzątku BEZ SOLI i zahartuj zimną wodą, aż będzie zimny.
- Ogórka pokrój w cienkie słupki. Wytnij gniazda nasienne i odłóż na bok, ale nie wyrzucaj! Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą wszystkie składniki i pozostaw w niej ogórka na kilka minut.
- Pokrój czerwoną kapustę. Możesz to zrobić nożem lub pomóc sobie obieraczką do warzyw. Pokrój w piórka także czerwoną cebulę.
- Przygotuj sos do sałatki: wycięte gniazda nasienne wymieszaj z marynatą z ogórka, musztardą, miodem i oliwą.
- Ugotuj jajka – najlepiej tak, by żółtko było płynne. Obierz awokado i pokrój w plastry.
- Wymieszaj makaron z warzywami i polej sosem, posyp kolendrą i cebulą. Następnie udekoruj całość awokado i połówkami jajka.
- Smacznego!