Pieczona młoda kapusta z pomidorowym hummusem

27.08.23
clock 6 min.
Łukasz Borowicz Łukasz Borowicz
Pieczona młoda kapusta z pomidorowym hummusem
Znowu brak pomysłu na lunch? Spróbuj młodej pieczonej kapusty z pomidorowym hummusem – dania, które łatwo zabierzesz w lunchboxie do pracy lub ze smakiem przekąsisz podczas home office. Mimo ciekawej gamy składników, jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmie zaledwie 30 minut. Wypróbuj zupełnie nowy pomysł na lunch i przekonaj się, jak pysznie będzie smakować! Obejrzyj wideo i zobacz, jak pieczoną kapustę przyrządził autor przepisu – Karol Okrasa:
https://youtube.com/shorts/gzIlX4chHKs?feature=share

Pieczona młoda kapusta z pomidorowym hummusem.

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki (na 6 porcji)

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę zmiksuj w blenderze wraz z pomidorami, pistacjami, 2 ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i koncentratem pomidorowym.

2. Dodaj olej z suszonych pomidorów i, w razie potrzeby, odrobinę wrzątku dla uzyskania gładkiej konsystencji gęstej śmietany. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

3. Przygotuj salsę: posiekaj rukolę i pietruszkę, a cebulę i chilli pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj składniki z oliwą i octem. Dodaj oregano, sól i pieprz.

4. Pokrój kapustę na 6 lub 8 części (w zależności od wielkości). Powoli przesmaż ją na patelni, tak, by z każdej strony uzyskała złoty kolor.

5. Następnie dodaj na patelnię masło pokrojone na drobne kawałki, tymianek oraz dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Podduszaj kapustę jeszcze przez chwilę, polewając ją roztopionym masłem.

Zabierasz danie ze sobą? Połącz kapustę, salsę i hummus dopiero przed podaniem.

Karol Okrasa przygotowuje pieczoną młodą kapustę z pesto pomidorowym