Pieczona młoda kapusta z pomidorowym hummusem.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki (na 6 porcji)
- Młoda kapusta (mała) – 1 szt.
- Masło–50g
- Tymianek – 3–4 gałązki
- Czosnek – 4 ząbki
- Ciecierzyca ugotowana wraz z wodą – 200 g
- Pomidory suszone w zalewie olejowej – 50 g
- Zalewa z suszonych pomidorów (olej) – 100 ml
- Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka
- Cytryna – 1 szt.
- Pistacje – 70 g
- Sól, pieprz biały mielony
- Olej do smażenia
Salsa:
- Rukola – duża garść
- Natka pietruszki – mały pęczek
- Czerwona cebula – 1 szt.
- Chilli – 1 szt.
- Ocet winny – 3 łyżki
- Suszone oregano – 0,5 łyżeczki
- Oliwa – 50


Przygotowanie:
1. Ciecierzycę zmiksuj w blenderze wraz z pomidorami, pistacjami, 2 ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i koncentratem pomidorowym.
2. Dodaj olej z suszonych pomidorów i, w razie potrzeby, odrobinę wrzątku dla uzyskania gładkiej konsystencji gęstej śmietany. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
3. Przygotuj salsę: posiekaj rukolę i pietruszkę, a cebulę i chilli pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj składniki z oliwą i octem. Dodaj oregano, sól i pieprz.
4. Pokrój kapustę na 6 lub 8 części (w zależności od wielkości). Powoli przesmaż ją na patelni, tak, by z każdej strony uzyskała złoty kolor.
5. Następnie dodaj na patelnię masło pokrojone na drobne kawałki, tymianek oraz dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Podduszaj kapustę jeszcze przez chwilę, polewając ją roztopionym masłem.
Zabierasz danie ze sobą? Połącz kapustę, salsę i hummus dopiero przed podaniem.