Pieczona fasolka szparagowa z boczkowym chrustem

11.07.24
clock 5 min.
Łukasz Borowicz Łukasz Borowicz

Lato zdecydowanie ma smak fasolki szparagowej! Tradycyjnie stanowi świetny dodatek do domowych obiadów – w tej formie można pochłonąć jej naprawdę sporo! Jeśli jednak szukasz innych pomysłów – doskonale trafiłeś.

Tym razem Karol Okrasa proponuje wyjątkowy lunchbox z pieczoną fasolką szparagową z boczkowym chrustem. Ty również przygotujesz to danie dla dwóch osób w mgnieniu oka!

W tym artykule:

Pieczona fasolka szparagowa z boczkowym chrustem

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Fasolka szparagowa – 350 g
  • Boczek wędzony surowy (plastry) – 100 g
  • Bułka tarta gruba lub panko – 50 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Imbir – 4 plastry
  • Natka pietruszki – 1 mały pęczek
  • Chili – 1 sztuka
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • Sos Worcester – 1 łyżka
  • Rozmaryn – 1 gałązka (opcjonalnie)
  • Miód – 0,5 łyżeczki
  • Sól, pieprz, olej słonecznikowy

Przygotowanie:

1. Obierz fasolkę szparagową, odcinając końce. Zblanszuj we wrzącej wodzie przez ok. 3–4 minuty, a następnie zahartuj w wodzie z lodem, by zachować świeży kolor.

2. Pokrój boczek w cienkie paski. Przesmaż na patelni z dodatkiem oleju aż ładnie się wytopi i wysuszy. Następnie odcedź go na sicie i wysyp na papierowy ręcznik. Nie wylewaj oleju!

3. Posiekaj chili, czosnek i natkę pietruszki. Połowę boczku wymieszaj z bułką tartą i dodaj natkę pietruszki.

4. Na oleju po smażeniu boczku podsmaż czosnek. Dodaj łyżeczkę miodu, imbir, chili i gałązkę rozmarynu. Dopraw octem balsamicznym i sosem Worcester, a następnie delikatnie odparuj.

5. Wrzuć na patelnię fasolkę i smaż przez ok. 30 sekund. Dopraw skórką z cytryny.

6. Posyp całość boczkowym chrustem i zjedz ze smakiem!