Opalony łosoś z sosem miodowym, serkiem chrzanowym i chrupiącą tortillą
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Łosoś bez skóry – 2 steki po ok. 200 g
- Cukier – 100 g
- Sól – 100 g
- Garść siana
Sos miodowy:
- Musztarda Dijon – 1 łyżka
- Miód – 1 łyżka
- Koperek posiekany – 1 łyżka
- Sok z połowy limonki
- Olej – 50 ml
Serek chrzanowy:
- Serek Philadelphia – 100 g
- Sok z połowy limonki
- Sól, biały mielony pieprz
- Papryka grillowana lub upieczona, pokrojona w drobną kostkę – 3 łyżki
- Wasabi lub chrzan – 1 łyżeczka
Do podania:
- Tortilla pszenna – 2 sztuki
![](https://zawodowo.olx.pl/wp-content/uploads/2024/05/DSC00576_small-scaled.jpg)
![](https://zawodowo.olx.pl/wp-content/uploads/2024/05/DSC00576_small-scaled.jpg)
Przygotowanie:
1. Wymieszaj sól i cukier. Na talerz wysyp cienką warstwę, ułóż na niej rybę i zasyp pozostałą częścią. Przykryj folią i odstaw do lodówki na 24 godziny.
2. Po tym czasie umyj łososia pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
3. Czas na domowe wędzenie! Obłóż rybę sianem i podpal. Poczekaj aż całość się wypali. Nie marnuj popiołu! Wetrzyj go w powierzchnię ryby. Następnie pokrój łososia w plastry o grubość ok 1-2 mm.
4. Miód i musztardę wymieszaj, dodaj posiekany koperek i sok z limonki. Na koniec dodaj olej, cały czas mieszając.
5. Serek Philadelphia dopraw chrzanem, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
6. Tortille przypiecz na suchej patelni, na złoty kolor z każdej strony.
7. Ułóż na przestudzonej tortilli serek, rukolę i plastry łososia. Polej sosem i smacznego!