Opalony łosoś z sosem miodowym, serkiem chrzanowym i chrupiącą tortillą

13.05.24
clock 5 min.
Łukasz Borowicz Łukasz Borowicz
Opalony łosoś z sosem miodowym, serkiem chrzanowym i chrupiącą tortillą

Pomyślałeś kiedyś, że pysznie byłoby mieć małą, przydomową wędzarnię? A może nawet o tym nie marzysz, bo wiesz, że realizacja jest niemożliwa? Tymczasem Karol Okrasa i jego pomysł na lunchbox dla OLX pozwolą Ci stworzyć namiastkę wędzarni we własnej kuchni. Tym razem musisz pomyśleć o lunchu nieco wcześniej, bo łosoś musi leżeć w marynacie 24 h, ale warto! Poza marynowaniem czas przygotowania dania dla dwóch osób to zaledwie 20 minut.

Przekonaj się, jak smakuje opalony łosoś z sosem miodowym i serkiem chrzanowym, podawany na chrupiącej tortilli!

W tym artykule:

Opalony łosoś z sosem miodowym, serkiem chrzanowym i chrupiącą tortillą

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Łosoś bez skóry – 2 steki po ok. 200 g
  • Cukier – 100 g
  • Sól – 100 g
  • Garść siana

Sos miodowy:

  • Musztarda Dijon – 1 łyżka
  • Miód – 1 łyżka
  • Koperek posiekany – 1 łyżka
  • Sok z połowy limonki
  • Olej – 50 ml

Serek chrzanowy:

  • Serek Philadelphia – 100 g
  • Sok z połowy limonki
  • Sól, biały mielony pieprz
  • Papryka grillowana lub upieczona, pokrojona w drobną kostkę – 3 łyżki
  • Wasabi lub chrzan – 1 łyżeczka

Do podania:

  • Tortilla pszenna – 2 sztuki

Przygotowanie:

1. Wymieszaj sól i cukier. Na talerz wysyp cienką warstwę, ułóż na niej rybę i zasyp pozostałą częścią. Przykryj folią i odstaw do lodówki na 24 godziny.

2. Po tym czasie umyj łososia pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.

3. Czas na domowe wędzenie! Obłóż rybę sianem i podpal. Poczekaj aż całość się wypali. Nie marnuj popiołu! Wetrzyj go w powierzchnię ryby. Następnie pokrój łososia w plastry o grubość ok 1-2 mm.

4. Miód i musztardę wymieszaj, dodaj posiekany koperek i sok z limonki. Na koniec dodaj olej, cały czas mieszając.

5. Serek Philadelphia dopraw chrzanem, sokiem z limonki, solą i pieprzem.

6. Tortille przypiecz na suchej patelni, na złoty kolor z każdej strony.

7. Ułóż na przestudzonej tortilli serek, rukolę i plastry łososia. Polej sosem i smacznego!