Składniki (na 2 porcje):
- Makaron ryżowy – 150 g
- Tuńczyk w oleju – 170 g (1 mała puszka)
- Karczochy w zalewie – 200 g
- Cytryna – 1 szt.
- Cukinia – 1 szt. (mała)
- Marchew – 1 szt. (mała)
- Bazylia – 6–7 listków
- Kolorowe pomidorki koktajlowe – 10 szt.
Sos:
- Miód – 2 łyżki
- Ocet ryżowy – 1 łyżka
- Tahini – 1 łyżka
- Bazylia posiekana – 1 łyżka
- Sos sojowy ciemny – 2 łyżki
- Sos rybny – 1 łyżka
- Oliwa – 5–6 łyżek
- Sok z cytryny
- Czosnek – 1 ząbek
- Olej z tuńczyka
Przygotowanie
1. Namocz makaron ryżowy w ciepłej wodzie przez ok. 15 min. Następnie ugotuj go we wrzątku, odcedź i zahartuj zimną wodą.
2. Ugotowany makaron dopraw olejem z tuńczyka, kruszonym czarnym pieprzem i otartą skórką z cytryny.
3. Karczochy przekrój na pół, przesmaż na oleju i dopraw świeżą bazylią. Marchew i cukinię pokrój obieraczką w cienkie paski jak makaron tagliatelle. Pomidorki koktajlowe pokrój na pół.
4. Przygotuj sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dopraw tak, by trafiał w Twój gust – był idealnie słodki lub bardziej wytrawny.
5. Wymieszaj każdy składnik osobno z sosem i układaj na talerzu apetyczną mozaikę, której nie będziesz mógł się oprzeć.
6. Zabierasz makaron do pracy? Sos zabierz w osobnym pojemniku i polej wszystko tuż przed zjedzeniem. Dzięki temu warzywa pozostaną chrupiące, a makaron będzie miał odpowiednią konsystencję.
Przekonaj się, że Ty też potrafisz gotować jak Karol Okrasa! Smacznego!