Makaron ryżowy z karczochami, tuńczykiem i sosem sezamowym

27.11.23
clock 5 min.
Łukasz Borowicz Łukasz Borowicz
Makaron ryżowy z karczochami, tuńczykiem i sosem sezamowym

Podobno apetyt rośnie w miarę jedzenia… Ale prawda jest taka, że apetyt rośnie także, gdy na zewnątrz robi się coraz zimniej. Kiedy masz wrażenie, że za oknem ciągle jest ciemno, pyszny lunch może stać się tym, co nieco rozświetli Twój dzień. Nie masz pomysłu, co zjeść? Karol Okrasa i lunchbox olx przychodzą z pomocą! Wypróbuj makaron ryżowy z karczochami, tuńczykiem i sosem sezamowym – smakowity lunch, który przygotujesz w zaledwie 30 minut.

Zobacz, jak łatwo je przygotować!

Składniki (na 2 porcje):

  • Makaron ryżowy – 150 g
  • Tuńczyk w oleju – 170 g (1 mała puszka)
  • Karczochy  w zalewie – 200 g
  • Cytryna – 1 szt.
  • Cukinia – 1 szt. (mała)
  • Marchew – 1 szt. (mała)
  • Bazylia – 6–7 listków
  • Kolorowe pomidorki koktajlowe – 10 szt.

Sos:

  • Miód – 2 łyżki
  • Ocet ryżowy – 1 łyżka
  • Tahini – 1 łyżka
  • Bazylia posiekana – 1 łyżka
  • Sos sojowy ciemny – 2 łyżki
  • Sos rybny – 1 łyżka
  • Oliwa – 5–6 łyżek
  • Sok z cytryny
  • Czosnek – 1 ząbek 
  • Olej z tuńczyka
makaron ryżowy przyprawy tuńczyk karczochy

Przygotowanie

1. Namocz makaron ryżowy w ciepłej wodzie przez ok. 15 min. Następnie ugotuj go we wrzątku, odcedź i zahartuj zimną wodą.

namaczanie makaronu ryżowego

2. Ugotowany makaron dopraw olejem z tuńczyka, kruszonym czarnym pieprzem i otartą skórką z cytryny.

3. Karczochy przekrój na pół, przesmaż na oleju i dopraw świeżą bazylią. Marchew i cukinię pokrój obieraczką w cienkie paski jak makaron tagliatelle. Pomidorki koktajlowe pokrój na pół.

4. Przygotuj sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dopraw tak, by trafiał w Twój gust – był idealnie słodki lub bardziej wytrawny.

5. Wymieszaj każdy składnik osobno z sosem i układaj na talerzu apetyczną mozaikę, której nie będziesz mógł się oprzeć.

6. Zabierasz makaron do pracy? Sos zabierz w osobnym pojemniku i polej wszystko tuż przed zjedzeniem. Dzięki temu warzywa pozostaną chrupiące, a makaron będzie miał odpowiednią konsystencję.

Przekonaj się, że Ty też potrafisz gotować jak Karol Okrasa! Smacznego!